Elnetselskaber udgiver ny ’drejebog’ for elinstallatører

Fællesregulativet er blevet nænsomt opdateret på baggrund af EU-forordning. De nye regler skal følges fra den 18. august.

Elinstallatører og elektrikere kan nu sikre sig en ny udgave af Fællesregulativet, der er elbranchens drejebog for korrekt etablering af el-anlæg, hvad enten det drejer sig om hele husstandes el-installationer, varmepumper, elbilbatterier, elmålere eller forbrugsenheder.

"Vi har justeret lidt på teksterne for at overholde de tekniske betingelser for nettilslutning, der fremgår af en ny EU-forordning. Vi har gjort os meget umage med at gøre det så nænsomt som muligt, så ændringerne er lette at håndtere for installatørerne", siger civilingeniør Morten Erlang fra Dansk Energi, der har foretaget ændringerne i samarbejde med alle de danske elnetselskaber.

Nogle afsnit i Fællesregulativet 2019 er mere detaljerede end tidligere, men der er ikke lagt op til fundamentale ændringer i forhold til installatørernes daglige praksis. Ikke desto mindre er det vigtigt for elnettets tilstand, at alle involverede er skarpe på reglerne:

"De lokale elnet skal håndtere stadig mere forbrug og produktion, så det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at holde en høj el-kvalitet, så et anlæg ikke forstyrrer alle de andre", siger Morten Erlang.

Salg af ydelser til elnettet

Fællesregulativet bliver justeret cirka hvert andet år, og en af de lidt større nyheder i år handler om forbrugsenheder, der leverer ydelser til Energinets overordnede elnet eller lokale distributionsnet.

EU – og Dansk Energi – forventer, at der vil blive stadig mere normalt, at varmepumper, elbiler, køleskabe og andre apparater bidrager til elnettets ve og vel. Det skal for eksempel ske ved at et apparat med ejerens accept bliver afbrudt, hvis der er en ubalance i elnettet.

"Ifølge EU-forordningen og nu også Fællesregulativet skal forbrugsenheder, der leverer frekvensregulering og andre ydelser til elnettet, anmeldes til det lokale netselskab", siger Morten Erlang.

Han finder det vigtigt, at installatørerne er klar over den nye regel, så de kan rådgive deres kunder, men i den sidste ende vil det formentlig være elhandelsselskaber og aggregator-virksomheder, der skal foretage anmeldelsen.

’Meget mere af den slags’

Aggregering af fleksibelt elforbrug har de seneste år været testet på Bornholm med det såkaldte EcoGrid 2.0-projekt. Her har 800 husejere stille varmepumper og el-radiatorer til rådighed for to aggregatorer. Et andet eksempel er True Energy, der på rent kommercielle vilkår tilbyder deres kunder med elbiler at optimere opladningen bl.a. i forhold til elpriser.

"Fremadrettet kommer vi til at se meget af den slags", vurderer Morten Erlang.

Fællesregulativet er en folder, der løbende er blevet justeret siden 1929. Senest blev Fællesregulativet ændret i 2017, hvor den største nyhed var, at autoriserede elinstallatører skal skrive nye, nettilsluttede batterianlæg ind i online-redskabet Installationsblanketten eller Radius Elnets pendant.

Kilde: danskenergi.dk