Brand skyld i stor strømafbrydelse i Østjylland

1. juni 2017

Lørdag den 27. maj kl. 21.12 opstod der brand på et anlæg på en 150/60 kV station på Ryhavevej i Hasle, Århus V. Årsagen til branden var en kortslutning i en 60 kV spændingstransformer, som er ejet og drevet af Dinel. Dinel er forsyningsselskab og et datterselskab i AURA Energi.

Branden medførte strømafbrydelse hos ca. 22.000 forbrugere i Dinels område. Det har i pressen fejlagtigt  været oplyst, at 40.000 forbrugere (herunder også kunder i NRGi’s område) har været berørt. Området dækker blandt andet Brabrand, Tilst, True, Harlev, Galten, Skovby, Låsby, Sorring og Hinnerup. De første forbrugere havde strøm igen efter 11 minutter, 94 % af forbrugerne havde strøm efter 17 minutter og de sidste efter 53 minutter.

Beredskab og information

Beredskabet i forbindelse med ulykken fungerede professionelt og forsyningen blev reetableret hurtigt for langt de fleste berørte husstande. Sikkerhedsmæssige tiltag prioriteres højest og dernæst fejlfinding og fejlretning. Herefter sættes fokus på informationen til forbrugerne.

- Ved en afbrydelse af det omfang modtager vi mange opkald til vores vagttelefoner samt trafik på hjemmesiden, og det medførte overbelastning. Derfor vil vi nu afdække mulighederne for at undgå lignende situationer fremadrettet. Driftsinformation og generelle informationer om afbrydelser i nettet kan findes på Dinels hjemmeside dinel.dk og aura.dk. Driftsinformation er linket op i mod Dansk Energis informationsportal. Det er samme portal, der i øvrigt anvendes af de øvrige netselskaber i Danmark, udtaler Netdirektør hos Dinel Erik K. Rasmussen. 

Spændingstransformeren var efterset og vedligeholdt efter leverandørens anvisninger

Det er sædvanlig praksis i netvirksomheder, at eftersyn og revision på kritiske anlæg  foretages hvert tredje år for den type komponenter. Den fejlramte spændingstransformer blev sidst efterset og fik en revision den 1. juli 2016. For 3 uger siden var der også eftersyn på lokationen, da der allerede var igangsat en proces for udskiftning af denne spændingstransformer. Firmaet DELPRO, der har stor ekspertise på området, udfører på landsplan mange eftersyn og vedligehold på netop denne type spændingstransformere. Deres specialist oplyser, at de ikke tidligere har set lignende fejl på denne type komponent.

- Udredningen af årsagerne til branden er i gang i øjeblikket, og vi forventer i samarbejde med DELPRO, der har stået for eftersynet, at stationen er i fuld drift igen om ca. 2 måneder. Vi foretager samtidig eftersyn på de øvrige spændingstransformere på lokationen. Det har også været fremme, at en af årsagerne til ulykken kunne være hærværk, men det har vi ikke indikationer på på nuværende tidspunkt overhovedet, fastslår Erik K. Rasmussen.