Fem elselskaber går sammen om nyt system

De fem elselskaber Konstant Net, Dinel, Trefor El-net, Thy-Mors Energi Service og RAH har indgået et samarbejde om et nyt system, der skal sikre optimal udskiftning af komponenter i fremtiden.

Det kræver sit at skulle sikre en stabil elforsyning, og netop af den grund har de fem elforsyningsselskaberne Konstant Net, Dinel, Trefor El-net, Thy-Mors EnergiService og RAH stukket hovederne sammen.

De vil nemlig implementere et nyt asset management system, der skal gøre det nemmere at ramme det optimale tidspunkt for udskiftning af komponenter. Kort fortalt skulle systemet kunne estimere behovet for udskiftning på baggrund af gennemsnitslevetid, data, teknisk vurdering og faglig kvalitetssikring.

"Vi er rigtig glade for, at vores samarbejdspartnere også kan se fordelene ved at udskifte komponenter ud fra nogle mere nuancerede parametre end tidligere. Der er nemlig mange faktorer, som komponenterne bliver påvirket af, der gør behovet for udskiftning individuelt," udtaler Michael Grønhøj, som er netchef i Konstant Net, i en pressemeddelelse.

Ifølge Michael Grønhøj står de fem selskaber foran det, han beskriver som en udskiftningspukkel. Der vil få store økonomiske og ressourcemæssige konsekvenser, hvis ikke de enkelte komponenter udskiftes på det optimale tidspunkt.

"Ved at løfte i flok tager vi teten og driver processen frem mod en løsning, der gavner os alle sammen," siger Michael Grønhøj.

En af udfordringerne ved el-komponenterne er, at selvom de er produceret og monteret på samme tidspunkt, så er der en række andre faktorer, der også spiller ind. F.eks. har alt fra placering, belastning og nedbrud betydning for, hvornår en komponent skal skiftes.

"Det rette tidspunkt for den enkelte komponent findes ved at kombinere menneskelig faglighed men teknologisk evne til at overskue store mængder af information," fortæller Michael Grønhøj.

Implementeringen af asset management systemerne fra selskabernes fælles driftsselskab VISUE kommer til at foregå frem mod juni 2021