Sparetips til kogepladen

Kog med lidt vand

Spar 30 % el ved dampkogning i stedet for at dække kartofler og grøntsager med vand. Som et ekstra plus bevares de vandopløselige vitaminer bedre.

Dampkog kartofler sammen med f.eks. gulerødder

Er det grøntsager, der kun skal koge kortvarigt, som f.eks. bønner, så tilsæt dem, når der er 5 minutter tilbage af kogetiden. Hvis du skærer kartofler og gulerødder igennem, reduceres kogetiden.
Gevinst: Du kan reducere elforbruget med 30 % ved dampkogning.

Gryden skal passe til kogepladen

Er gryden mindre end kogepladen, spilder du 25 % el.

På med grydelåget

Læg låg på gryden, så holder du på dampen, og du koger både nedefra (med el) og oppefra (med damp). Uden tætsluttende låg skal der bruges mere end tre gange så meget el. Har du ikke et tætsluttende låg, så prøv med en tallerken.

Gryde frem for ovn

Mange retter tilberedes lige så godt i en gryde som i ovnen. Forskellen er 70 % mindre elforbrug.

Kog æg med lidt vand

Kom æg og ½ dl vand i gryden. Læg låg på og kog op. Sluk, når det damper kraftigt ved låget. Lad æggene stå 6 minutter (smilende) og 10 minutter, hvis de skal være hårdkogte.